Page 19 - IĞDIR İLİ COĞRAFİ İŞARET STRATEJİSİ ARAŞTIRMA RAPORU 2011
P. 19

Iğdır ili Coğrafi İşaret Stratejisi
                                                 Araştırma Raporu


               yılında  3.618.752  ton  elma  üretilmiş  ve  bu  üretim  Türkiye’nin  elma  üretimindeki  1,39%’lük  payını

               içermektedir. Elmanın ardından en yüksek üretimi kayısı almaktadır. 846.606ton üretim ile elmanın
               ardından gelmektedir (Iğdır Tarımsal Yatırım Rehberi, 2019; TÜİK) ) (Tablo 6).


                            Tablo 6. 2019 Iğdır meyve üretimleri (Iğdır Tarımsal Yatırım Rehberi, 2019; TÜİK).

                                                                                         Türkiye Üretimi
                      Ürün Adı          Türkiye Üretimi (Ton)     İl Üretimi (Ton)
                                                                                          İçindeki Payı
               Elma                          3.618.752               50.149                  1,39%
               Kayısı (Zerdali hariç)         846.606                39.658                  4,68%
               Şeftali                        830.577                 4.463                  0,54%
               Kiraz                          664.224                  589                   0,09%
               Erik                           317. 946                 483                   0,15%
               Genel Toplam                 22.335.132               96.429                  0,43%

                      2019  yılı  Iğdır  sebze  üretimlerinin  Türkiye  üretimi  içerisindeki  yerine  ve  üretim  miktarıma

               baktığımızda ise domatesin Türkiye üretimindeki rolünün yüksek olduğunu görmekteyiz. Iğdır’da 2019
               yılında 12.841.990 ton domates üretilmiş ve bu üretim Türkiye’nin domates üretimindeki 0,26%’lık

               payını  içermektedir.  Domatesin  ardından  en  yüksek  üretimi  karpuz,  hıyar  ve  kavun  almaktadır.
               Sırasıyla 3.870.515 ton domates, 1.916.645 ton hıyar, 1.777.059 ton karpuz üretilmiştir (Iğdır Tarımsal

               Yatırım Rehberi, 2019; TÜİK) (Tablo 7).


                             Tablo 7. 2019 Iğdır sebze üretimleri (Iğdır Tarımsal Yatırım Rehberi, 2019; TÜİK).
      15                                                                                 Türkiye Üretimi
                      Ürün Adı          Türkiye Üretimi (Ton)     İl Üretimi (Ton)
                                                                                          İçindeki Payı
               Domates                      12.841.990               33.732                  0,26%
               Karpuz                        3.870.515               22.986                  0,59%
               Kavun                         1.777.059               17.091                  0,96%
               Hıyar                         1.916.645                6.073                  0,32%
               Patlıcan                       822.659                 3.272                  0,40%
               Genel Toplam                 31.089.644               88.701                  0,29%
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24