Page 19 - IĞDIR İLİ COĞRAFİ İŞARET STRATEJİSİ ARAŞTIRMA RAPORU 2011
P. 19
Iğdır ili Coğrafi İşaret Stratejisi
Araştırma Raporu
yılında 3.618.752 ton elma üretilmiş ve bu üretim Türkiye’nin elma üretimindeki 1,39%’lük payını
içermektedir. Elmanın ardından en yüksek üretimi kayısı almaktadır. 846.606ton üretim ile elmanın
ardından gelmektedir (Iğdır Tarımsal Yatırım Rehberi, 2019; TÜİK) ) (Tablo 6).
Tablo 6. 2019 Iğdır meyve üretimleri (Iğdır Tarımsal Yatırım Rehberi, 2019; TÜİK).
Türkiye Üretimi
Ürün Adı Türkiye Üretimi (Ton) İl Üretimi (Ton)
İçindeki Payı
Elma 3.618.752 50.149 1,39%
Kayısı (Zerdali hariç) 846.606 39.658 4,68%
Şeftali 830.577 4.463 0,54%
Kiraz 664.224 589 0,09%
Erik 317. 946 483 0,15%
Genel Toplam 22.335.132 96.429 0,43%
2019 yılı Iğdır sebze üretimlerinin Türkiye üretimi içerisindeki yerine ve üretim miktarıma
baktığımızda ise domatesin Türkiye üretimindeki rolünün yüksek olduğunu görmekteyiz. Iğdır’da 2019
yılında 12.841.990 ton domates üretilmiş ve bu üretim Türkiye’nin domates üretimindeki 0,26%’lık
payını içermektedir. Domatesin ardından en yüksek üretimi karpuz, hıyar ve kavun almaktadır.
Sırasıyla 3.870.515 ton domates, 1.916.645 ton hıyar, 1.777.059 ton karpuz üretilmiştir (Iğdır Tarımsal
Yatırım Rehberi, 2019; TÜİK) (Tablo 7).
Tablo 7. 2019 Iğdır sebze üretimleri (Iğdır Tarımsal Yatırım Rehberi, 2019; TÜİK).
15 Türkiye Üretimi
Ürün Adı Türkiye Üretimi (Ton) İl Üretimi (Ton)
İçindeki Payı
Domates 12.841.990 33.732 0,26%
Karpuz 3.870.515 22.986 0,59%
Kavun 1.777.059 17.091 0,96%
Hıyar 1.916.645 6.073 0,32%
Patlıcan 822.659 3.272 0,40%
Genel Toplam 31.089.644 88.701 0,29%