Page 18 - IĞDIR İLİ COĞRAFİ İŞARET STRATEJİSİ ARAŞTIRMA RAPORU 2011
P. 18

8. IĞDIR’IN TARIM ÜRETİM VERİLERİ




                     Toplam nüfusu 199.442 olan ilde örtü altı tarım alanı 42 dekardır (TÜİK, 2021a). Yıllara göre

                 üretim alanı ve miktarını incelediğimizde ise ilde her geçen yılda meyve ve sebze üretimleri her
                 geçen yıl artarak ilerlemiştir (Iğdır Tarımsal Yatırım Rehberi, 2019; TÜİK) (Tablo 4).


                            Tablo 4. Iğdır’ın yıllara göre meyve/sebze üretim alanı ve miktar dağılımı
                                       2002                     2018                     2019
                                Üretim      Üretim       Üretim      Üretim      Üretim       Üretim
                               Alanı(ha)   Miktarı(ton)   Alanı(ha)   Miktarı(ton)   Alanı(ha)   Miktarı(ton)
                   Meyve        20.410      11.163       59.201      86.904      59.171       96.429
                   Sebze        19.730      65.011       33.131      81.101      34.675       88.701
                   Tarla       388.410      293.879     335.073      90.012      329.626      80.335

                      TÜİK’de bulunan son 10 yılın verilerini incelediğimizde ise; Kişi başına düşen bitkisel üretim

               değeri (TL) her geçen yıl artmış ve 2019 yılında son 10 yılın en yüksek değerine ulaşmıştır (2166 TL).
               Aynı şekilde örtü altı sebze ve meyve üretimi (496 ton), bitkisel üretim değeri (432028 1000tl) ve işlenen

               tarım  alanları  (3467  hektar)  her  geçen  yıl  artarak  2019  yılında  maksimum  değerine  ulaşmıştır.
               Yalnızca Toplam işlenen tarım alanı (97014 hektar) ve meyve, içecek ve baharat bitkileri alanı (5912

               hektar)  2019  yılına  kadar  artmasına  rağmen  2019  yılında  az  da  olsa  bir  düşüş  görülmüştür  (TÜİK,
               2021b) (Tablo 5).


      14                               Tablo 5. Iğdır’ın son 10 yıllık üretim verileri (TÜİK, 2021b).

                       Kişi başına   Örtü altı   Bitkisel   Toplam                  İşlenen    Meyve,içecek
                         düşen      sebze ve                         İşlenen tarım
               YIL       bitkisel    meyve     üretim   işlenen tarım   alanı / Ekilen   tarım alanı   ve baharat
                                               değeri      alanı                    / Sebze    bitkileri alanı
                         üretim     üretimi                            (hektar)
                                              (1000 TL)   (hektar)                  (hektar)     (hektar)
                       değeri (TL)   (ton)
               010        599         57      110447       76488        50160        2636         3618
               2011       713         58      134665       65769        47788        3416         3714
               2012       746         57      141953       59499        48849        4130         4266
               2013      1067         123     203175       64696        48351        4776         4310
               2014      1035         57      198791       67095        49933        5318         4455
               2015      1414         190     272102       65452        56444        5171         5250
               2016      1768         193     340755       63332        53443        5790         5314

               2017      1366         458     266120       98911        75026        3408         5810
               2018      1680         490     331810       97014        72787        3313         5912
               2019      2166         496     432028       91134        65877        3467         5909


                      2019 yılı Iğdır meyve üretimlerinin Türkiye üretimi içerisindeki yerine ve üretim miktarıma
               baktığımızda ise elmanın Türkiye üretimindeki rolünün yüksek olduğunu görmekteyiz. Iğdır^da 2019
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23