Page 22 - STRATEJİK PLAN (2019-2022)
P. 22
STRATEJİK PLAN 2019 - 2022
Serhat Kalkınma Ajansı tarafından gerçekleştirilen İşgücü Piyasası Analizi; İşverenlerin önemli
bir kısmının çıraklık eğitimine sahip işgücü talep ettiklerini, işverenlerin çalışanlarda fiziki ve
bedensel yeterlilik, mesleğe ilişkin yeterli bilgi ve deneyim aradıklarını ve teknik becerisi
yüksek eleman bulunmasının en büyük sıkıntı olduğunu göstermiştir. Aynı çalışma bölge
genelinde temininde güçlük çekilen başlıca mesleklerin; mobilya ustası, perakende satış
elemanı, oto bakım-onarıcısı, hamurkâr, kaşar peyniri imalat ustası, kamyon ve kamyonet
şoförü, aşçı, resepsiyonist ve garson (servis elemanı) olduğunu göstermektedir.
2.6.9 Sanayi Sektörü
TRA2 Bölge sanayisi yeterince gelişememiş ve Türkiye genelindeki sanayileşme hareketinin
gerisinde kalmıştır. Bu nedenle sanayi sektörünün hem gayrisafi yurt içi hâsıla içindeki payı
hem de istihdama katkısı nispeten düşüktür. Sanayi alanında elde edilen hâsılanın tarım,
ticaret, ulaşım haberleşme ve devlet hizmetlerinden sonra gelmesi, il sanayisinin tarım ve
hayvancılığa dayalı küçük ve orta ölçekli bir profile sahip olduğunu göstermektedir.
2.6.10 Tarım – Hayvancılık Sektörü
TRA2 Bölgesindeki işletmelerin büyük çoğunluğu aile işletmeleridir ve bu işletmelerde
çalışanlar, ücretsiz aile işçisi olarak çalışmaktadır. Ayrıca, bölgede tarım ve hayvancılık ile ilgili
kurulan kooperatif ve birlik gibi örgütler hem sayı hem de nitelik olarak yetersiz ve tarımsal
gelişmede pasif kalmaktadırlar. Bu sorunlar beraberinde üretimin sürdürülebilirliğini,
pazarda rekabet edebilirliğini ve üretim verimliliğini zorlaştırmaktadır.
2.6.11 Bitkisel Üretim
TRA2 Bölgesinde tarım arazilerinin alanı toplam yüzölçümünün yüzde 27,79’unu
oluşturmaktadır. Tarım arazilerinin yüzde 57,6’sı sulanabilir olmasına rağmen, hâlihazırda bu
arazilerin ancak yüzde 29,1’i değerlendirilmektedir. TRA2 Bölgesinin toplam işlenen tarım
alanı Türkiye değerinin %3,28’ine denk gelmektedir. Bölge’de toplam işlenen tarım alanı
içerisinde nadasa bırakılan alan %22,5, sebze tarımı yapılan alan ise %0,36 oranındadır.
Toplam tarım alanı içerisinde yem bitkileri yetiştiriciliği alanı %22,9 oranında olup Türkiye
değerinin üzerindedir.
(http://www.serka.gov.tr/store/file/common/d195519db5158e516ec2d2874c6adaf3.pdf).
21