Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Arslan Kamuya iş yapan müteahhitlerin zor durumda ve iflasın eşiğinde olduğunu ve fiyat farkı ve tasfiye hakkının verilmesinin zorunlu olduğunu ,aksi takdirde inşaat sektöründe büyük bir çöküşün olacağını söyledi.
Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Arslan 22 Ocak 2022 tarih ve 31727 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Ek Fiyat Farkı ve/veya Sözleşmelerin Devri” konusunda açıklamada bulunarak, Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin taleplerini yineledi.
2022 yılında verilen Fiyat farklarının piyasa fiyatlarına göre yetersiz olduğunu ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı ARSLAN “2022 yılında açıklanan birim fiyatları piyasa fiyatlarının çok altında kalmaktadır. Yükselen girdi maliyetleri kamuya iş yapan müteahhitlerimizi zor durumda bırakmaktadır. COVİD-19 salgınının dünya ve ülkemizdeki olumsuz etkileri ve döviz kurlarında yaşanan olağanüstü dalgalanmalar sonucunda piyasalarda fahiş fiyat artışları yaşanmaktadır. Ayrıca malzeme tedarikinde yaşanan sorunlar sebebiyle de işlerde önemli ölçüde gerilemeler yaşanmakta ve bu gerilemeler hızla devam etmektedir. Devam eden işlerde mevcut fiyat farkı hesaplama sistemi ve TUİK verileri, gelen olağanüstü reel fiyat artışlarından oluşan farkları karşılamamaktadır. Ayrıca, bir kısım kamu işleri sözleşmelerinde fiyat farkı bulunmadığından bazı yükleniciler hiçbir şekilde fiyat farkı alamamaktadırlar. Hal böyle olunca mevcut koşullarda birçok kamu müteahhitti iflas edecek ve kamu büyük oranda zarara uğrayacaktır. Konu sadece müteahhitlerin iflas etmesi veya bazı yüklenicilerin sektörden çekilmesi değildir. Asıl sorun 250 alt sektörün ana lokomotifi olan inşaat sektörünün duracak olmasıdır. İnşaat sektörü, demirinden boyasına, ahşabından mobilyasına, cam sanayinden pvc’sine, hırdavattan emlak sektörüne doğrudan ve dolaylı olarak 250 alt sektörü beslemektedir. Yetkililerimizi bu duruma önlem almaya ve fiyat farklarında piyasa koşullarını göz önüne almaya davet ediyorum aksi durumda ülke ekonomisinde ve istihdam hayatında önemli kırılmalar meydana gelecek, Sektörde büyük bir kayıp yaşanacak ve yüzlerce firmamız iflas edecektir.” dedi.
Oda Üyelerimizden gelen talepler konusunda acilen gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Yönetim Kurulu Başkanı ARSLAN “Gerek müteahitlerimiz gerek kamu menfaati açısından 01.01.2021 tarihi baz alınarak işin bitimine kadar reel oranda ve müteahitlerimizi zarara uğratmayacak şekilde “fiyat farkı” verilmelidir. Fiyat farkı ödenmesine rağmen finansal ve teknik olarak devam etmesi mümkün olmayan işler için cezasız “tasfiye hakkı” tanınmalı ve teminatları iade edilmelidir. Temel inşaat malzemelerinden özellikle demir, çimento, cam, alüminyum, elektrik malzemesi,alçıpan, mdf vb. başta olmak üzere yüzde 200’ü geçen malzemelere KDV indirimi getirilmedir. 01/01/2021 tarihinden bu yana artan girdi maliyetleri nedeniyle işi yapamayan müteahhitlerimize verdikleri teminatlar iade edilmeli, ihalelerden yasaklılıkları kaldırılmalıdır. Tasfiye edilen işler, ilgili idarenin insiyatifinde, fesih şartları kanuna göre belirlenmedir. Tasfiye edilen işlerin sözleşmesinde ödenen vergiler kalan işlere oranla iade edilmeli, yapılan imalatlar, puantaja göre değil, gerçek imalat seviyesine göre belirlenmelidir. Mağdur olan yüklenicilere en az 120 iş günü ek süre verilmelidir. Covid-19 gerekçesi ile yükseltilen stopaj vergisi ve KDV tevfikatı eski oranlarına ve hatta daha aşağı düşürülmelidir. 2022 yılı için oluşturulan birim fiyatlar tekrar gözden geçirilerek yeni ve piyasa şartlarına uygun birim fiyatlar belirlenmelidir.” diye konuştu.