TOBB bünyesinde faaliyetlerini sürdüren ve kısa adı MEYBEM olan, Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri eğitim ve bilgilendirme toplantılarının ikincisi, TOBB Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Bilgilendirme Toplantısına Elazığ TSO Genel Sekreteri ve Odamız teknik personeli birlikte katıldılar.
TOBB Reel Sektör Ar-Ge ve Uygulama Daire Başkanı O.Fatih Soysal’ın açılış konuşması ile başlayan eğitimde, odaların MEYBEM sorumlularına Ulusal Yeterlilik Sistemi, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu ve MEYBEM’in Faaliyetleri hakkında bilgiler verilerek, destek ve teşvikler anlatıldı.
Yapılan sunumda, mesleki yeterlilik sınavlarına başvuru süreci, sınav ve belgelendirme süreçleri ile ilgili detaylı bilgi verilerek, tarafsızlığın korunması prensibine vurgu yapıldı. Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerin ilk grubunda mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildiği belirtilerek, 2017 yılının sonuna kadar sınav ücretlerinin tamamının geri ödendiği ifade edildi.
Soysal yaptığı değerlendirmede, “MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş, TÜRKAK tarafından ISO 17024 uluslararası personel belgelendirme standardına göre akredite olan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen sınav ve belgelendirme merkezidir. Toplam 3 sektör ve 12 ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme hizmeti vermektedir. Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinde belirlenen 12 ulusal yeterlilik alanında yeterli sayıda kursiyere ulaşılması halinde eğitim verilerek sınav yapma ve belgelendirme hizmetini en ücra ilçelere kadar götürme fırsatı sunmaktayız. Öncelikle müteahhitlik ve inşaat firmalarımızın sürenin darlığını da dikkate alarak bu imkânlardan istifade etmelerini beklemekteyiz” dedi.
BELGE ZORUNLULUĞU GETİRİLEN MESLEKLERDE
BELGESİZ PERSONEL ÇALIŞTIRANLARA PARA CEZASI UYGULANACAKTIR
Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen mesleklerde, belgesiz çalıştırılan her bir personel için firmaya aylık 500,00 TL para cezası kesilecektir. Belge zorunluluğu getirilen bu mesleklerde faaliyet gösteren üyelerimizin cezai yaptırımlarla karşılaşmamaları için en kısa sürede Odamıza başvurarak belgelendirme sürecini başlatmaları gerekmektedir.
.
İzlenecek yol
Zorunluluk getirilen mesleklerde çalışan sayınızla birlikte Talep Formu’nu doldurarak çalışanlarınızın icra ettikleri meslekler Odamıza bildirilecektir.
Personel Belgelendirme Başvuru Formu
Belgelendirme ve Sınav Talep Formu
Belgelendirme İhtiyaç Belirleme Formu
Belgelendirme süreci nasıl işlemektedir
1. Talepler toplanarak yeterli sayı elde edildiğinde (en az 10 kişi) sınav planlaması yapılmaktadır.
2. Aşağıdaki belgelerle ön kayıt gerçekleştirilecektir;
a. Nüfus cüzdan fotokopisi
b. Ödeme dekontu /ödeme bilgi evrakı
c. Varsa öğrenim durumunu gösteren belge
d. Islak imzalı başvuru form
e. Adaya ait 2 adet vesikalık fotoğraf (son 6 ay içerisinde çekilmiş ön profil fotoğrafı)
3. Başvuru sonrasında MEYBEM tarafından ilimizde (Odamız eğitim salonu, Meslek Liselerinde, İşyerleri vb. yerlerde) sınav ve değerlendirme yapılacaktır.
4. Başarılı olan adaylar belgelerini alacaklardır.
Belgelendirme ücreti
Belgelendirme ilk aşamasında adaylar belirlenen ücreti yatırmak zorundadırlar. Başvurularda ücret yatırılırken dekontta mutlaka adayın bilgileri (isim soyisim, TC kimlik no, giriceği sınav adı) yer almalıdır. Mevzuatla belirlenen zorunlu meslekler arasından olması ve adayın başarılı olması şartıyla sınav ücreti kendisine “İşsizlik Sigortası Fonu” ndan 30-50 gün bir süre zarfında adayın kendi adına açılmış olan hesabına iade edilecektir.
Kurumsal başvuru kabul ediyor musunuz?
Tüzel kişilikler kendi personeli için toplu olarak sınav başvurusunda bulunabilirler. Tüzel kişilikler ile yapılan sözleşmelere istinaden adayların listeleri ve kendileri tarafından doldurulmuş ve ıslak imzalanmış başvuru formları Odamıza teslim edilir. Sınav organizasyonları ve gerekli evrak listeleri tüzel kişilik temsilcisine gönderilir. Gerekli evrakları tamamlanan tüm adayların başvuru formuna yazdıkları e-posta adreslerine de gerekli bilgiler e-posta olarak gönderilir. Başvuru formları ve ilgili evraklarının Odamıza eksiksiz teslim edilmesinden sonra tüzel kişilikle yapılan sözleşmede yer alan ödeme şartlarının yerine getirilmesinin ardından başvuruları alınmış olur.
SIKÇA SORULAR SORULAR (SSS)
1. Hangi mesleklerde Mesleki Yeterlilik Belgesi veriyorsunuz?
Metal alanında; (Mesleki Yeterlilik Standardları için Meslekleri tıklayınız.)
· Metal Sac İşlemeci (Seviye 3)
· Metal Sac İşlemeci (Seviye 4)
İnşaat alanında; (Mesleki Yeterlilik Standardları için Meslekleri tıklayınız.)
· İskele Kurulum Elemanı_Rev01 (Seviye 3)
· Betonarme Demircisi_Rev02 (Seviye 3)
· Ahşap Kalıpçı_Rev02 (Seviye 3)
Asansör alanında; (Mesleki Yeterlilik Standardları için Meslekleri tıklayınız.)
· Asansör Bakım ve Onarımcısı (Seviye 3)
· Asansör Bakım ve Onarımcısı (Seviye 4)
2. Seviye nasıl belirlenmektedir?
Seviye 3 : Çırak/Kalfa
Seviye 4 : Usta, Meslek Lisesi Diploması
Seviye 5 : Yükseokul
Seviye 6 : Lisans
Seviye 7 : Yüksek Lisans
Seviye 8 : Doktora
3. Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu olan meslekler hangileridir?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, ilk aşamada tehlikeli ve çok tehlikeli 40 meslek için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirilmiştir.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirilmiştir. 25 Mayıs 2016 tarihinden sonra Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler bu mesleklerde çalıştırılamayacaktır. Belgesiz çalışan kişi başına aylık 500 TL idari para cezası öngörülmektedir.
Belge zorunluluğu getirilen mesleklere ulaşmak için tıklayınız.
4. Geçerliliği Kabul Olan Mesleki Yeterlilik Belgeleri Hangileridir?
Ø Mesleki Yeterlilik Belgesi
Ø Ustalık Belgesi
Ø Meslek Lisesi Diploması
5. Geçersiz Olan Mesleki Yeterlilik Belgeleri Hangileridir?
Ø Düz Lise Diploması
Ø Geçici Ustalık Belgesi
Ø Mesleki Eğitim Kursları
Ø UMEM/İŞKUR Kursları / İEP
Ø Çıraklık/Kalfalık Belgesi
6. Birden Fazla Meslek Dalında Belge Alabilir miyim?
Aday kendini yetkin gördüğü her meslek dalından sınava girebilir ancak her sınav için ayrıca sınav ücreti yatırılmalıdır.
7. Mesleki Yeterlilik Belgesini alabilmek için hangi sınavlara girmeliyim?
Belge almaya hak kazanmak için ilgili ulusal yeterlilikteki zorunlu birimlerin teorik, performans ve mülakat sınavlarına girmek ve başarılı olmak şarttır.
8. Nasıl belge başvurusu yapabilirim?
Adaylar, www.meybem.com.tr adresinde yer alan “Personel Belgelendirme Başvuru Formu”nu doldurarak Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Sanayi Birimine müracaat etmeleri yeterlidir.
Belgelendirme başvurusunda bulunan aday, başvurduğu alanla alakalı olarak, ulusal yeterliliklerde belirtilen koşulları sağlamak zorundadır.
9. Kurumsal başvuru kabul ediyor musunuz?
Tüzel kişilikler kendi personeli için toplu olarak sınav başvurusunda bulunabilirler. Tüzel kişilikler ile yapılan sözleşmelere istinaden adayların listeleri ve kendileri tarafından doldurulmuş ve ıslak imzalanmış başvuru formları Elazığ TSO- Sanayi Birimine teslim edilir. Sınav organizasyonları ve gerekli evrak listeleri tüzel kişilik temsilcisine gönderilir. Gerekli evrakları tamamlanan tüm adayların başvuru formuna yazdıkları e-mail adreslerine de mail olarak gönderilir. Başvuru formları ve ilgili evraklarının merkezimize eksiksiz teslim edilmesinden sonra tüzel kişilikle yapılan sözleşmede yer alan ödeme şartlarının yerine getirilmesinin ardından başvuruları alınmış olur.
10. Başvuru için gerekli evraklar nelerdir?
Sınav programına başvuran adayların, başvurularının onaylanması ve kesin kayıtlarının yapılabilmesi için aşağıdaki evrakların, en geç sınav tarihinden 10 gün önce merkezimize elden ya da kargo ile göndermeleri gerekmektedir.
Ø Nüfus cüzdan fotokopisi
Ø Adaya ait 2 adet vesikalık fotoğraf (son 6 ay içerisinde çekilmiş ön profil fotoğrafı)
Ø Ödeme dekontu/ödeme bilgi evrakı
Ø Varsa öğrenim durumunu gösteren belge
Ø Islak imzalı başvuru formu
Ø Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışabileceğine dair beyan
Ø Sağlık Raporu (İskele Kurulum Elemanı_Rev01 sınavları için)
İstenen belgelerini sınav tarihinden 10 gün öncesine kadar iletmeyen adaylar, sınava katılamaz.
11. Başvurumun kabul edilip edilmediğini nasıl öğrenebilirim?
Başvuru esnasında merkezimize iletilen evraklar kontrol edilecektir. Eksik olan bilgi ve belgeler ile ilgili adaya bilgi verilerek, dokümanların sınavdan en geç 10 gün öncesine kadar iletilmesi gerektiği hatırlatılacaktır. Belgelerin ulaşmasını takip eden 2 gün içinde, başvurular kontrol edilerek başvurular kabul veya reddedilir. Sınava ilişkin ön yeterlilik şartlarının karşılanamaması veya ödeme yapılmaması durumunda başvuru reddedilecektir.
12. Gireceğim sınavın içeriği hakkında nasıl bilgi edinebilirim?
Mesleki Yeterlilik Belgesi almak istediğiniz mesleğin, sınav sürecinin işleyişi ve kapsamı hakkında MYK tarafından yayınlanmış ilgili Ulusal Meslek Standardı (UMS) ve Ulusal Yeterliliği (UY) incelemeniz gerekmektedir.
13. Hangi illerde sınava girebilirim?
Minimum grup sayısının oluşturulması (en az 10 kişi) ve uygun sınav ortamının temin edilmesi halinde (şantiye, meslek okulları atölyeleri, vb) sınav organizasyonun Türkiye’nin herhangi bir bölgesinde gerçekleştirilmesi mümkündür.
14. Farklı meslek grupları minimum sayıyı oluşturması halinde sınav gerçekleştirilebilinir mi?
Bir firmadan alınan 3 kişilik İskele Kurulum, 5 kişilik Ahşap Kalıpçı, 2 kişilik Sıvacı (firma şantiyesinde yapılacak ise)
• En az grup sayıları:
Ø Asansör : 5 kişi
Ø İskele Kurulum Elemanı : 3 kişi
Ø Ahşap Kalıpçı : 4 kişi
Ø Betonarme Demircisi : 4 kişi
Ø Betoncu : 2 kişi
15. Sınav ve belgelendirme süreci nasıl işlemektedir.
1. Aşama :Başvuru – Başvurunun Değerlendirilmesi – Sınav Planlaması
2. Aşama : Teorik Sınav
3. Aşama : Performans Sınavı
4. Aşama : Belgelendirme
16. Gireceğim sınavımın bilgilerini nasıl öğrenebilirim?
Merkezimizin web sayfasından (http://basvuru.meybem.com.tr) veya 0312 218 26 20 iletişim numaramızdan bizlere ulaşarak sınavınız hakkında bilgi alabilirsiniz.
17. Sınava gelirken yanımızda araç gereç getirecek miyiz?
Sınava gelirken yanınızda sadece geçerli bir kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport gibi) getirmeniz yeterlidir. Teorik sınavlar için kalem, silgi vb. , performans sınavı için ise gerekli tüm teçhizat ve sınav malzemeleri MEYBEM A.Ş. tarafından temin edilecektir.
18. Mazeretimden dolayı sınava giremediğim takdirde ne yapmalıyım?
Aday hiçbir mazeret bildirmeden sınava girmemiş ise sınav ücretini geri alamaz. Ancak mazeretini belgelemesi halinde (doktor raporu vb.) sınav hakkını tekrar kullanabilir.
19. Yanlışlıkla farklı bir meslek dalına başvuru yapmışım. Değiştirmem mümkün mü?
Tekrar başvuru formu doldurularak başvuru yapılmalıdır. Ücret fazla yatırılmış ise farkı adaya iade edilecek, ücret az yatırılmış ise eksik olan miktar adaydan talep edilecektir. Ancak değişikliğin sınav tarihinden en geç 4 gün içinde tarafımıza bildirilmesi gerekmektedir.
20. Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanmam halinde belgemi nasıl teslim alabilirim?
Başvuru formunda yer alan “Belge Teslim Şekli” bölümünde belirtilen yöntemle teslim edilir.
Aday Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni alırken “Belge, Marka ve Logo Kullanım Sözleşmesi”, “Belge Teslim Formu”nu imzalamalıdır.
21. Sınavdaki yeterlilik birimlerinden herhangi birisinden başarısız olmam halinde, nasıl Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilirim?
Adaya, sınavda başarılı olduğu yeterlilik birimleri için “Birim Başarı Belgesi” verilir. Bireylerin sahip olduğu “Birim Başarı Belgeleri“nin bir ulusal yeterliliği oluşturması halinde, bireylerin talebi ile birim başarı belgeleri birleştirilir. En son sınava girilen Yetkilendirilmiş Kuruluş tarafından “Mesleki Yeterlilik Belgesi” düzenlenir.
22. Sınav ve sınav sonucuma nasıl itiraz/şikayet edebilirim?
Sınav ve belgelendirme faaliyetleri ile ilgili olabilecek her türlü şikâyet, itiraz veya önerilerinizi yazılı (faks, e-posta yoluyla) olarak Şikâyet Formu ve İtiraz Formu ile yapılabilir. Sınav ve sınav sonuçlarına ilişkin itiraz ve şikâyetler, sınav sonuçlarının açıklanmasına müteakip 5 işgünü içinde yapılabilir. Diğer itiraz ve şikayetler herhangi bir zamanda yapılabilir.
23. İtiraz/şikayetimin sonucunu nasıl ve ne zaman öğrenebilirim?
Merkezimize iletilen itiraz/şikâyetiniz kayıt altına alınacaktır. İtirazlarınız, başvurunuzun MEYBEM A.Ş. kayıtlarına girdiği tarihten itibaren en geç 30 işgünü içerisinde, şikâyetleriniz ise en geç 15 işgünü içerisinde bilgilendirileceksiniz.
Karardan tatmin olunmadığı takdirde, tekrar itiraz/şikayette bulunulabilir. Bu durumda itiraz ve şikayetler bağımsız bir komite tarafından değerlendirilerek, karara bağlanır.
24. Sınavda başarısız olduğum birimlerden tekrar sınava girebilirim miyim?
Aday başarısız olduğu yeterlilik birimlerinden hiçbir ücret ödemeden 1 yıl içinde tekrar 3 defa sınava girme hakkına sahiptir. Aday ücretsiz sınav hakkını bir yıl içinde kullanmadığı takdirde sınav hakkını kaybeder ve tekrar ilgili sınav birimi için ücret yatırarak sınav başvurusu yapar.
25. Mesleki Yeterlilik Belgesi için hangi teşviklerden faydalana biliriz?
Sınav ve belgelendirme ücretinin 25/08/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu çerçevesinde İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır.
Sınavlarda başarılı olan kişilerin 31.12.2017 tarihine kadar belge masrafı ve sınav ücretinin tamamı, 01.01.2018 tarihinden 31.12.2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı karşılanmaktadır.
Sınav ve Belgelendirme ücretleri için tıklayınız.
Ø Sadece bir sınav için yararlanılabilir.
Ø Sadece başarılı olan adaylar yararlanabilir.
Ø Ücret iadeleri adayın kendi hesabına yapılır
Ø Sadece belirtilen 40 meslekte ücret karşılanır
26. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup bakanlıkça çıkarılan tebliğlerde adı geçen mesleklerde sınav ücreti nasıl geri ödenmektedir?
Adaylar sınav başvurusu öncesinde merkezimiz tarafından belirlenen sınav ücretini yatıracaktır. Kurumsal başvurularda ücret yatırılırken dekontta adayın bilgileri (isim soy isim, TC kimlik no, giriceği sınav adı) yer almalıdır. Sınav ücreti, “İşsizlik Sigortası Fonu”ndan 30-50 gün arasında adayın hesabına yatırılacaktır.
27. Alacağım belgenin geçerlilik süresi ne kadardır?
Belge geçerlilik süresi 5 yıldır.
28. Merkezinizden aldığım yeterlilik belgemi kaybettim, ne yapmam gerekiyor?
Belgenin kaybolması, yıpranması vb. durumlarda belgenin yeniden basımı ve belge yenileme için yeni belge talebi ücreti KDV dahil 120.-TL’dir. Kaybedilen belgenin yenilenmesi için kimlik fotokopisi ile tekrar merkezimize başvuru da bulunmak gerekmektedir.