GÜMRÜK İŞ VE İŞLEMLEM SIKINTILARI İSTİŞARE TOPLANTISI YAPILDI.
Tarih; 2018.11.27
Dünya Ticaret Örgütü Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması hükümlerine uygun olarak 3 Aralık 2016 tarihli ve 29907 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2016/27 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile tesis edilmiş olan Türkiye Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu tarafından yürütülen çalışmalar çerçevesinde hazırlanan, 8 Mart 2018 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu Genel Kurul 3. Toplantısında kabul edilen Ticaretin Kolaylaştırılması Türkiye Stratejisi ve Beş Yıllık Eylem Planı (2018-2022) çerçevesinde gümrük iş ve işlemlerinde karşılaşılan sorunların istişare edildiği Gümrük Ticaret Bölge müdürlüğünün ve Gümrük müdürlerimizin katılımı ile yapılan istişare toplantısı odamız M.Rifat Hisarcıklıoğlu toplantı salonunda 20/11/2018 tarihinde gerçekleştirildi.Sohbet ortamında gerçekleşen toplantıda üyelerimiz Gümrükte yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi..
Toplantıya Gürbulak Gümrük Bölge Başmüdürü Osman Bölükbaşı Dara, Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan, bölge gümrüklerini üst düzey müdürleri ve bölgede ithalat ve ihracat yapan firma temsilcileri katıldı.
Toplantıda gümrüklerde ihracat ve ithalat yapan esnafın karşılaştıkları sorunlar, gümrüklerde yaşanan sıkıntılar masaya yatırıldı. İhracatçılar sorunlarını ve karşılaştıkları sıkıntıları dile getirirken, gümrük müdürleri yapılan işlemlerle ilgili ihracatçıları bilgilendirdiler. Gürbulak Bölge Müdürü Osman Bölükbaşı Dara, eksiklerin tamamlanması ve varsa sorunların çözüme kavuşması için ne gerekirse yapılacağını söyledi.
Odamız M.Rifat Hisarcıklıoğlu salonunda gerçekleşen toplantıda ilk olarak Gürbulak Gümrük Bölge Müdürü Osman Bölükbaşı Dara söz aldı.
Dara, yaptığı konuşmada, ”Özellikle Ticaret Bakanlığı oluştuktan sonra sayın bakanımızın talimatları doğrultusunda ticareti nasıl kolaylaştıracağımızı, Gümrüklerde girişleri çıkışları nasıl düzene koyacağımızı, hem paydaşlarımızın haklarına helal gelmeden, zamanları kaybolmadan, zarara uğramadan ve devletin koyduğu kanunları ve kuralları zafiyete uğratmadan nasıl bir orta yol bulacağımızı biz kendi oturduğumuz yerde değil de siz ihracatçılarla birlikte, bizim idareci arkadaşlarımızda bulunduğu bir ortamda masaya yatıralım dedik. Burada ticaretin kolaylaştırılmasını ne biz kendi başımıza gerçekleştirebiliriz ne de siz gerçekleştirebilirsiniz. Bunu bizler kafa kafaya verip, herkes üzerine düşeni yapması sonucu gerçekleştirebileceğimizi düşündüğümüz için bu toplantıyı tertip ettik. Toplantımızın amacı ülkemizin ve ihracatçılarımızın haklarını koruyarak rekabette olduğumuz dış ülkelere karşı daha güçlü olmanın yollarını aramaktır. Bu toplantıyı ilk olarak Iğdır’da yapıyoruz. Daha sonra Kars’ta, Ağrı Doğubayazıt’ta ve Erzurum’da gerçekleştireceğiz. Toplantıda bize gelen sorularınızı cevaplayacağız. Ayrıca bu toplantının sonuç bildirgesini bakanlığımıza göndereceğiz” dedi.
Başkanımız Kamil Arslan da toplantıda yaptığı konuşmada, ”Böyle toplantının Iğdır’ımızda yılda en az iki kez yapılmasını arzu ediyoruz. Iğdır bilindiği gibi 25 yıllık bir ildir. Iğdır’ın il olmasıyla sınır ticareti başladı. Iğdır’daki ihracatçılarımız ve iş adamlarımız ihracatı bir şekilde öğrendi. Ama son yıllarda ihracatımızın tamamı bir şekilde iyi lanse edilmedi. Bizim 2000’li yılların başında 3 milyon dolar civarında ihracatımız ve 4-5 milyon dolar civarında ithalatımız vardı. Daha sonra 2008 yılına geldiğimizde Iğdır tek başına 136 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. O dönemde bir milyon doların altında ihracat yapan il sayısı 8 idi. Ama biz 136 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Akabinde en son 2017 yılında gerçekleştirdiğimiz ihracat miktarı 124 milyon dolardır. Bugün itibarı ile eylül ayının sonunda ihracatımız 80 milyon dolar civarındadır. Yılsonu itibarı ile ihracatımızın 110 veya 115 milyon dolara ulaşacağını bekliyoruz. Sınır ticareti, bölgemize verilen bir imtiyazdır. Daha önce iç gümrük konusunda Doğubayazıt’a gidip gelmemek için sınır ticaretini ön plana çıkardık. İhracatın iç gümrüğe tabi olmadan yapılmasının daha kolay olacağını söyledik. Bugün itibari ile bizde 300 tane sınır ticaret belgesi olan arkadaşımız var. Fakat sınır ticaret ile ihracat yapan sadece 50 civarında esnafımız bulunmaktadır. Ben hiçbir zaman kanunsuzluklara ihracatçımızın, ithalatçımızın karışmasını tasvip etmedim. 1996 yılından beri komisyonlardayım. İhracatın daha kolay yapılması için yıllardır mücadele ediyoruz. Gümrük müdürleri ile her fırsatta gidip görüşmeler yapıyoruz. Son olarak Dilucu gümrük kapısında TIR parkı yapılması için özel idare ile kararı aldık ve yakın zaman da ihracatçımızın rahat etmesi için bunu da gerçekleştireceğiz. Bu toplantıya katımı biraz kısıtlı tuttuk. Önemli miktarda sınır ticareti yapan ihracatçılarımız var. Sadece laf söyleyenler var. Bu sözün bazen içi boş oluyor. Üç ülkeye sınır olan Iğdır’a yapılanlar çok fazlaymış diyorlar. Bu sözlerin bize kazandırdığı bir şey yok. Iğdır’da mahrumiyetin, kışın, soğuğun cefasını çekenler olarak bizde sefa sürmeyi arzu ediyoruz ama sefayı bırakın kendimizi idare edelim yeter” şeklinde konuştu.
Daha sonra Iğdır Dilucu ve Doğubayazıt Gürbulak sınır kapılarından ihracat ve ithalat yapan ihracat ve ithalatçılar, gümrüklerde karşılaştıkları sorunları dile getirirken, Gürbulak Gümrük Bölge Müdürü Osman Bölükbaşı Dara, Dilucu ve Gürbulak gümrük müdürlerine soruları cevaplamalarını istedi.
Toplantıda ABD’nin İran’a uyguladığı ambargo ile ilgili bakanlık müfettişi tarafından bilgi verildi. ABD’nin sadece petrol konusunda Türkiye’ye süre tanıdığını ve diğer mallarda ambargo uygulandığı belirtildi. İthalatçının bu konuda ABD’nin listesinde olan yasaklı İranlı iş adamlarıyla bağlantılar yapıp sonradan sıkıntıya girmemeleri için dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çekildi.