Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonunda gerçekleştirilen “Coğrafi İşaret Farkındalığı ”konulu eğitim 14.10.2021 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Verilen eğitimin konu başlıkları şunlar olmuştur.
- Coğrafi İşaret Nedir?
- Coğrafi İşaret Kavramı, Tescilin Önemi, Fikri Mülkiyet Hakları, Tescil Türleri, Coğrafi İşaret Çeşitleri, Coğrafi İşaretin İşlevleri, Coğrafi İşaret Korunmasının Faydaları, Başvuru Hakları (Uygun Başvuru Sahipleri), Coğrafi İşaret Tescili Alabilen/Alamayan Ürünler ve Adları, Tescil Süreci, Başvuru Formu
- Coğrafi İşaretlerde Denetim, Denetimin Genel İşleyişi, Denetimde İncelenecek Konular, E Patent Sistemi, Uygunsuzluk Tespiti, Kullanılacak Amblem Hakkında Genel Bilgilendirme yapılmıştır.
İnereaktif bir şekilde gerçekleştirilen oturuma a da eğitime katılan odalarımız şunlardır:
- Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası
- Aydın Ticaret ve Sanayi Odası
- Bergama Ticaret Odası
- Beypazarı Ticaret Odası
- Çanakkale Ticaret Borsası
- Dinar Ticaret ve Sanayi Odası
- Diyarbakır Ticaret Borsası
- Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası
- Gaziantep Ticaret Borsası
- Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası
- Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası
- Kars Ticaret ve Sanayi Odası
- Kütahya Ticaret Borsası
- Mustafa Kemal Paşa Ticaret ve Sanayi Odası
- Ordu Ticaret Borsası
- Van Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte yaklaşık olarak 30 oda ve borsa Genel sekreteri ve çalışanı eğitime katılmıştır.
TOBB’un 22.01.2021 tarihinde yapmış olduğu açıklamada “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile oda-borsalar coğrafi işaret konusuna sahip çıktı. 2020 yılı itibariyle; Türkiye’de 627 coğrafi işaret koruma altına alındı. Bunların 261’i oda ve borsalar tarafından tescil ettirildi. Tescilde ilk 4 il; Gaziantep, Şanlıurfa, İzmir, Kastamonu oldu. Yine 675 coğrafi işaretli ürün tescili başvurusunun 236’sı oda-borsalarca gerçekleştirildi. Başvuruda ilk 4 il ise; Diyarbakır, Konya, Gaziantep ve Ankara olarak sıralandı” ifadeleri dile getirilmiştir (https://www.tobb.org.tr/Sayfalar/Detay.php?rid=10466&lst=Haberler).
Örneğin Gaziantep Ticaret Borsası’nın almış olduğu Antep Lahmacunu, Antep Kuruluk Patlıcanı, Antep Tırnaklı Pidesi, Antep Urmu Dut Şurubu gibi birçok coğrafi işaretli ürünler bulunmaktadır. Fakat yapılan interaktif oturum sonucunda katılımcılardan birçok öneri ortaya atılmıştır. Bunlar alınan coğrafi işaretli ürünlerin nasıl ticari hayata dönüştürüleceği yönündedir. Yukarıda da bahsedildiği gibi bu alanda en çok çalışma yapan oda ve borsaların bu ürünleri nasıl ticarileştireceği yönünde ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 29.07.2021 tarih ve 6904 sayılı “Coğrafi İşaretlerin Ticarileştirilmesi Hk.” konulu yazısında yapmış olduğu açıklamalara bakacak olursak coğrafi işaretlerin tescil, yönetişim ve denetim mekanizmalarının ardından bu ürünlerin nasıl ticarileştireceği yönünde çalışmalar başlattığını duyurmuştur. Bu çalışmaların ilki e-ticaret ile ürünün ekonomik değerlerini artırarak; hem yeni pazarlara giriş yapması hem de bu sayede tüketicilerin de en güvenilir yoldan ürüne ulaşacağı belirtilmiştir. Bu bağlamda Hepsiburada, Trendyol ve PTT AVM vb. gibi e-ticaret sitelerinde ürünlerin satışı gerçekleştirilecektir. Buda “Coğrafi İşaret Kullanım Sözleşmesi” ile yapılacaktır. Ama bu süreçte de bazı sorunlar ortaya çıkmaktadır. Özellikle bazı borsaların yapmış olduğu açıklamalara göre bu sözleşmenin yükümlülüklerinin fazla olduğu ve üretici firmaların bu duruma sıcak bakmadığı belirtilmiştir. Üreticinin herhangi bir getirisi olmadan teminat yatırmasının zor olacağı konusunda hem fikir olundu.
Buna ek olarak ürünlerin denetim sürecinde yaşanılan zorluklardan bahsedilmiştir. Oda ve borsalarda bu denetimi yapmak için gerekli maddi imkanların olmadığı ve denetime çıkacak yeterli düzeyde personellerin olmadığı belirtilmiştir. Bundan dolayı coğrafi işaret tescili alan ürünlerin hiçbir şekilde denetimi yapılamadığına, bu süreç için ciddi sorunların olduğuna ve bunlara yönelik bir düzenlemenin getirilmesi gerektiğine ihtiyaç duyulduğundan söz edilmiştir.Almış olmak için alınan coğrafi işaretlerin denetim sürecinin çok önemli olduğu konusunda hemfikir olunmuştur.
Aynı zamanda AB Tescili başvuru süreci hakkında daha fazla bilgilendirmelerin yapılması gerektiği konusunda hemfikir kalınmıştır.Coğrafi işaretli ürünlerde AB tescilinin yaygınlaştırma çalışmalarının yapılmasının önemli olduğu belirtilmiştir.