Antalya’da düzenlenen 7. Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) Türkiye’nin her bölgesinden farklı yerel ürünleri biraraya getirdi
Tarih; 2016.11.01
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu fuarın açılışında yaptığı konuşmada markalaşmanın ve tescilli ürünlerin önemine vurgu yaptı.
7. Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla Antalya’da açıldı. Türkiye’nin her bölgesinden yöresel ürünleri aynı çatı altında buluşturan fuarda, ekonominin güçlenmesi ve para kazanmak için yöresel ürünlerin markalaştırılması gerektiğine vurgu yapıldı.
Antalyada düzenlenen 7.yöresel ürünler fuarına SERKA çatısı altında ilimizi temsilen Sayın valimiz Ahmet Turgay Alpman ,odamız yönetim kurulu başlanı Kamil Arslan,Meclis başkanı Oğuz Nefis,yönetim kurulu başkan yardımcıları Tahir Talay , Efgan Aydın ve Genel sekreter Gökçen Turan katıldı.Sayın Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkçiye sayın valimiz tabak takdim ederken sevgili TOBB başkanımız M.Rifat Hisarcıklıoğluna odamız yönetim kurulu başkanı Kamil Arslan kahve fincanı takımı takdim etti.Bir Nevruz geleneği olan yumurta tokuşturmanında odamız standında yaşanması sabah gazetesi yazarı Yavuz Donat tarafından ilgi çekti.Üyelerimizden Sadak Gıda yetkilisi Uğur Türkeli ,Has Mandıra yetkilisi Ziya Yiğit , kadın girişimcimiz Yıldız Altuntaş'ın ürünleri ile birlikte katıldığı fuarda üyelerimizin ürünlerine çok ilgi olduğu gözlendi.Yeni iş bağlantılarının sağlandığı standımızı Eski Emniyet müdürümüz Antalya emniyet müdürü Cemil Tonbul ,Antalya milletvekili Çetin Osman Budak,Kardeş Borsamız Samsun Ticaret borsası Yönetim kurulu Başkanı Sinan Çakır ,ses sanatçısı Safiye Soyman ve eşide ziyaret etti.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Bakan Tüfenkci ve beraberindekiler, standları tek tek gezerek ürünler hakkında bilgi aldı. Hisarcıklıoğlu fuarın açılışında yaptığı konuşmada YÖREX’e her yıl geldiğini ve her defasında da gelişip büyüdüğünü gördüğünü ifade etti. YÖREX’in ilk başladığında 10-15 il bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Geçen sene 66 İl’e ulaştık, bu sene 70 oldu. Hedef 81 İl’in tamamı. Çünkü Yörex bir Türkiye projesi. Anadolu’nun ruhu, kimliği, tüm renkleri burada toplanıyor” dedi. Hisarcıklıoğlu organizasyondan ötürü Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin’i tebrik etti. TOBB Başkanı, YÖREX ve iş dünyasına her zaman destek veren Bakan Tüfenkci’ye de yaklaşımı için teşekkür etti.
YÖREX’in bir vizyon ve cesaret gerektiren bir girişim olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Siz hep birlikte bu işe sahip çıktınız, başardınız. Birlik beraberlik olunca başarı da geliyor. Antalya bunun en güzel örneği. Antalya tarımda, turizmde, sanayide, kongre ve fuar işinde bir dünya markası haline geldi. Burada kamu-özel sektör el ele vermiş, birlikte müthiş bir başarı hikâyesi yazmış. Devletimizin bu desteğiyle ülkemizi daha zengin yapacağız. Zira bizim insanımız müteşebbis. Bu topraklar müteşebbis yetiştir. Onları destekleyip, motive edecek mekanizmalar lazım
Onların, emeklerini, ürünlerini geliştirip pazara ulaştırmak lazım. Bakın müthiş bir hazinenin üstünde oturuyoruz. Ama paraya çeviremiyoruz.
Hep söylüyorum. Hollanda Lale’yi bizden aldı. Marka yaptı. Dünyanın lale merkezi oldu. Yılda 1 milyar Avro lale ihracatı var. Allah bize müthiş bir coğrafya vermiş. Her biri lale kadar değerli 100’lerce yöresel ürün var. Ama bunu tanıtıp, pazarlayamazsan kıymeti yok. Bakın artık insanlar, yerel ürünü, doğal ürünü tercih ediyor. Bunlar için daha fazla para ödüyor. Normal ürünün 2 katı fiyatta. İşte YÖREX bize bu imkânı sunuyor. Hem malımızı, hem de kültürümüzü tanıtıyoruz. Milli değerlerimize sahip çıkıyoruz. Yerel Kalkınma’ya da büyük destek oluyoruz. O yüzden tüm kamu kurumları buraya destek olmalı. Özellikle de Kalkınma Ajanslarından katkı bekliyoruz. Şu an 13’ü burada, hedef tüm 26’sının buraya katılması olmalı.”
-Coğrafi işaret sayısı artmalı
Coğrafi İşaret sayısının 189’a ulaştığı bilgisini veren Hisarcıklıoğlu, daha bekleyen 259 başvuru bulunduğunu söyledi. “Ama yetmez. Bize 1,000’li rakamlar yakışır” diyen TOBB Başkanı, “Sadece ülke içinde kalmakta yetmez. Avrupa’da şimdilik sadece 2 ürünümüz tescilli. Bakın Fransa, AB tescili sayesinde buradan 19 milyar avro ilave gelir sağlıyor, 6 milyar avro’da bunların ihracatını yapıyor. Coğrafi işaret olunca, ürünün fiyatı ortalama yüzde 20 artıyor. Daha da çok talep görüyor, rekabette öne geçiyor. Sevindirici olan husus, Odalarımız/Borsalarımız da bu konuda giderek daha aktif çalışıyor. İşte en son Aydın Ticaret Odası, Aydın İnciri’ni AB’de tescilledi. Yine bakıyorum, burada 89 Oda, 35 Borsa var. Şehirlerinin kalkınması için ellerini taşın altına koymuşlar. Buradaki tüm Oda ve Borsalarımla ve Anadolu’nun müteşebbis insanlarıyla gurur duyuyorum. Allah’a çok şükür, ülkemizde sizin gibi insanlar var. Hep birlikte yerel dinamikleri ve müteşebbisleri güçlendirip, Türkiye’yi zenginleştireceğiz” diye konuştu.
-Hisarcıklıoğlu kadın girişimcileri övdü
Konuşmasında bir tebrik de kadınlara gönderen Hisarcıklıoğlu, YÖREX’te giderek daha çok kadın girişimci ve üretici görüldüğüne işaret etti. “Kadın girişimcilerimizle ayrıca iftihar ediyoruz” diyen M. Rifat Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Biz erkekler önlerine engel çıkarmadıkça, kadınların başaramayacağı hiçbir iş yoktur Yörex’te bir tohum attık, tuttu, daha da hızlı büyüyecek. YÖREX, yüzlerce yöresel ürünün ekonomiye kazandırılmasına umut oldu. YÖREX ile KOBİ’lerimiz hem ürünlerini tanıtıyor hem de büyük firmalar ile iş bağlantıları sağlıyorlar. Bunu başarmamıza vesile olan, buraya emek veren, alın teri döken sizleri yürekten kutluyor, teşekkür ediyorum.”
-Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci
Fuarın açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de, ekonomiyi büyüten, geliştiren, marka oluşturan ürünlerin ve fikirlerin yöresel ürünlerden çıktığını söyledi. Tüfenkci, “Dünya bir yandan küreselleşiyor, ama bir yandan da yerel olan yöresel olan giderek daha fazla değer kazanıyor” dedi. Yöresel ürünlerin, ekonomik değer haline gelmesi için fuar gibi çalışmaların son derece önemli olduğunu belirten Tüfenkci, Türkiye’nin yöresel ürünler bakımından çok zengin bir ülke olduğunun altını çizdi.
Yöresel ürünleri uluslararası arenaya da taşımak istediklerini ifade eden Bakan Tüfenkci, yöresel ürünlerin ihracat desteklerinden faydalanmasının önemine işaret etti. Markalaşmanın önemine değinen Bülent Tüfenkci, “Bu yöresel ürünlerimizin bir marka değeri oluşturması için birlikte çalışacağız. Ne kadar çok marka üretirsek ekonomimize o kadar güç sağlayacaktır.
Dünyanın en kaliteli pantolonunu da üretiyor olsanız, dünyanın en güzel fındığı sizin ülkenizden çıkıyor da olsa, Veya dünyanın en güzel kahve çekirdeğinin anavatanı üzerinde yaşasanız, markanın ve markalaşmanın önemini kavrayamadığınız zaman, tüm bu avantajlarınız kısa sürede ortadan kalkmakta” dedi.
Fuarların markayı tanıtmanın, marka haline gelmenin ilk adımlarından birisi olduğunu belirten Bakan Tüfenk, bunun yanında internetin de tanıtım için çok etkili bir mecra olduğuna dikkat çekti. Bakan Tüfenkci, coğrafi işaretli ürünlere de değinirken daha fazla sayıda coğrafi işaret tescili almak gerektiğine vurgu yaptı.
-Çandır ve Çetin konuştu
Fuarın açılışında konuşan Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Anadolu’nun müthiş bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, YÖREX gibi etkinliklerin bu potansiyelleri ortaya çıkarmakta ve katma değer yaratmakta büyük önem taşıdığını belirtti.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin de birlikte çalışılması halinde ekonomi de güzel sonuçlar alınabileceği mesajını verdi.
-Antalyalılara geçmiş olsun ziyareti
Öte yandan, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, YÖREX fuarı öncesinde gece geç saatlerde geldikleri Antalya'da ilk olarak talihsiz bir patlamanın yaşandığı Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini ilettiler ve olaya ilişkin bilgi aldılar.