Başbakan Yıldırım’ın Çağrısı Iğdır’ı Sevindirdi
Tarih; 2016.09.08
Başbakan Binali Yıldırım'ın, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) üyeleriyle gerçekleştirdiği toplantıda, "Van'a, Mardin'e, Muş'a, Iğdır'a, Hakkari'ye yatırım yapın.
Başbakan Binali Yıldırım'ın, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) üyeleriyle gerçekleştirdiği toplantıda, "Van'a, Mardin'e, Muş'a, Iğdır'a, Hakkari'ye yatırım yapın. O kararı verin, fabrikayı biz yapacağız." şeklindeki ifadeleri, Iğdır'daki sivil toplum kuruluşları ve yatırımcılar tarafından sevinçle karşılandı.
Başbakan Yıldırım'ın TİM üyeleri ile gerçekleştirdiği toplantıda yaptığı çağrı, Türkiye'nin en doğu ucundaki kapısı olan ve İran, Ermenistan ve Nahçıvan'a sınırı bulunan Iğdır'da, iç ve dış ticaret merkezleri ile çeşitli iş alanları kurmak isteyen bazı girişimcilere umut ışığı oldu.
Üretim ve iş bulma oranı açısından ülkenin en alt sıralarında bulunan Iğdır'da, yatırım yapma ve iş istihdamı sağlamayı hedefleyen girişimciler, Başbakan Yıldırım'ın çağrısı üzerine bölgeye yatırım yapmayı planlıyor.
Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Başbakan Yıldırım'ın bu çağrısının Iğdır ve diğer illere verdiği önemin göstergesi olduğunu söyledi.
Çağrının yörenin kalkınması için büyük rol oynayacağını belirten Arslan, "Başbakanımız, bizim gibi kalkınmada öncelikli bölgelere önem verdiklerini söylemişlerdi. Biz Iğdır'da, bu çağrıdan son derece memnun olduk ve bir şekilde bunun faydasını da önümüzdeki süreçte göreceğiz." dedi.
Verilecek destek ile bölgeye yatırım yapmayı planlayan birçok girişimcinin çeşitli iş sahaları oluşturacağını anlatan Arslan, şöyle devam etti:
"Bu çağrı bizim için çok önemlidir. Iğdır iklim şartları olarak diğer illere göre daha iyi bir iklime sahip, bunun yanında yüzde 80 duble yol ağımız var, limanlara yakınız, havaalanı var, tren yolu ağıda ihale aşamasında. Bu da yatırımcı için çok önemlidir. Bu şartlarda özellikle yabancı yatırımcıların yöremize yatırım yapacağına inanıyorum. Hükümetimiz tarafından temel sorunlarımız çözülmüş durumda. Son olarak 3 çalışmaya ihtiyaç duymaktayız. Bunlardan bir tanesi İran ile aramızda bulunun fiilen açık olmayan Boralan Sınır Kapısı'nın açılmasıdır. Diğerleri ise tren yolun projesinin hayata geçirilmesi ve tarım ürünlerine dayalı sanayileşmenin geliştirilmesidir."
-"Bölge terörden çok sıkıntı yaşadı"
Iğdır Organize Sanayi İş Adamları Derneği Başkanı Ziya Yiğit de son 15 yıllık süreçte hükümetin bölgenin kalkınması için çeşitli teşvikleri ortaya koyduğunu, bu teşvikler sayesinde iş imkanlarının her geçen gün daha da iyiye gittiğini belirterek, "Başbakanımızın özellikle Doğu ve Güneydoğu'nun kalkınmasıyla ilgili bölgede devletin fabrika kurması ve üreticinin ürettiği ürünlere satış garantisi vermesi, bölgenin ekonomik olarak kalkınması ve işsizlik oranın azalması konusunda çok önemli bir gelişmedir. Bölgemiz geçmişte ve günümüzde terörden dolayı çeşitli sıkıntılar yaşadı. Batıdaki firmalar doğudaki firmalardan teknolojik anlamda daha önde olduğundan, doğuda üretilen bir ürüne tüketici ön yargıyla bakmaktadır. Doğudaki firmalar pazar anlamında sıkıntı yaşamaktadır. Bu kapsamda devletin yatırımcıya ciddi destek vermesi gerekmektedir. Bu tüketicinin ön yargısını da kıracaktır."
Bölgede tekstil alanında faaliyet yürüten kadın girişimcilerden Sunay Mert ise bölgeye yönelik teşvik imkanının verilmesinin sevindirici olduğunu anlatarak, teşvikin bölgede işsizlik oranlarını azaltacağını dile getirdi.
Mert, teşvikler sayesinde firma olarak ekipman ve eleman temin edebileceklerini ifade ederek, "Iğdır şu anda diyebiliriz ki iş açısından doğuda en sıkıntılı illerden biridir. Sadece burada dönen ufak sermayelerle kent ayakta duruyor. Çoğumuzun idealleri var, bize destek verilirse bu ideallerimizi gerçekleştirebiliriz. Burası bizim memleketimiz, biz istiyoruz ki burada iş yapalım, burada kalkınalım, buraya bir faydamız olsun. Bize bu imkan verilse çok memnun oluruz." diye konuştu.
İş adamlarından İsmail Demirel de Başbakan Yıldırım'ın çağrısının Iğdır'da faaliyet yürüten tüm iş adamlarını sevindirdiğini, yapılan çağrının ardından, bölgede hayvancılık ve ihracat üzerine bir iş sahası oluşturmayı hedeflediğini kaydetti.
Bölgede istihdam yaratma adına yapılacak ilk projeye talip olmayı düşündüğünü anlatan Demirel, "Iğdır üç ülkeye sınır bir il olmasının yanında tarım ve hayvancılığın yaygın olduğu bir ildir. Bir işletmeci için önemli olan ürettiği ürünün pazarının olmasıdır. Burada tarımsal ve hayvansal ürünlerin sanayileştirilmesi üreticiye işleyeceği ürünü bulma kolaylığı sağlayacaktır. Bunun yanında pazar sorununu da yaşamayacaktır. Gerek dışarıdan gerek ise ilimizdeki işadamlarının yatırım yapmalarını tavsiye ederim çünkü gereken desteği devlet veriyor." ifadelerini kullandı.