Odamız yönetim kurulu Başkanı Iğdır TSO Başkanı Kamil Arslan yapmış olduğu açıklamada ;
Bakanlar Kurulu kararı ile Azerbaycan ve Nahcivan’a Dilucu Sınır Kapısı’ndan 1 Temmuz – 1 Ekim 2022 tarihleri arasında yolcu girişlerinin durdurulduğu açıklandı. Sadece yük taşıyan TIR ve kamyonlara açık olacak kapının açılması gerektiğini belirten Arslan, “Nahcıvan tarafındaki insanlar gelip Iğdır’da alışverişlerini yapıyor, kent ekonomisine ve Esnafımıza katkı sağlıyordu.
Bu kararla Nahcivan vatandaşları da mağdur edildi” dedi. Azerbaycan’ın Türkiye’ye açılan tek sınır kapısı olan ve 1992 yılında hizmete açılan Dilucu Sınır Kapısı, Azerbaycan Hükümeti Bakanlar Kurulu kararı ile 3 ay süreliğine yolcu geçişlerine kapatıldı. Günlük yaklaşık 3 bin 500 yolcu ve 400 TIR ile otobüsün giriş-çıkış yaptığı kapının geçici olarak kapatılması bölgedeki ticareti olumsuz etkiledi.
Dilucu Sınır Kapısına giderek burada açıklama yapan Odamız yönetim kurulu Başkanı Kamil Arslan, Azerbaycan hükümetinin almış olduğu kararla yolcu geçişlerinin 3 ay süreyle durdurulduğunu söyledi. Alınan kararın Türk tarafına bildirildiğini belirten Arslan, “Iğdır Valimiz, Nahcivan tarafından bilgi istedi. Kararın Azerbaycan hükümeti bakanlar kurulu tarafından alındığı, yolcu geçişlerinin 3 ay süre ile kapatıldığı bilgisi verildi. Gelen cevapta kapının TIR’lara ihracata açık olduğu sadece yolcuların geçemeyeceği belirtilmiştır. Konsolosluğumuz ve valimizin girişimiyle Azerbaycan’da okuyan öğrencilerimize kara ve hava yolu ile bayrama kadar süre tanınmış bu 3 ay zaman diliminde yolcu giriş ve çıkışları yasak olacağı belirtilmiştir. Tabii ki bunu kültürel ekonomik sosyal boyutları var. Biz Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüccarımızın bundan mağdur olacağını biliyor ve dile getiriyoruz. Meclisteki milletvekillerimizin ve bütün siyasilerimize bu konuda kendilerine bilgileri aktardık” diye konuştu.
NAHCİVAN VATANDAŞLARI MAĞDUR EDİLDİ
Açıldığı günden bugüne Dilucu Sınır Kapısı’nda böyle bir karar alınmadığını ifade eden Arslan, şunları söyledi: “Biz diyoruz ki buradan geçen öğrencimiz, ihracatçımız, işadamlarımız ve turistlerimiz mağdur olmasın. Nahcivan’da iş yapan 170’ten fazla iş adamımız var, bunlar ihracat yapıyor ve oradaki depolarındaki malları dağıtım yapıyor. İhraç ettiği malların bedelini her hafta giderek tahsil etmeye çalışıyor. Maalesef o tarafta ihracat yapan iş adamlarımız da mağdur, turistlerimiz mağdur. Nahcivan tarafındaki insanlar gelip Iğdır’da her türlü alışverişlerini yapıyorlar kent ekonomisine katkı sunuyorlardı. Dolayısıyla Nahcivan vatandaşları da mağdur durumda. Biz tabi ki ilgili siyasilerimize bunu ilettik. Hükümetimize de buradan söylüyorum, buradaki mağduriyetin önüne geçsinler. Sınır kapısında alınan kararın niçin olduğu açıklansın. Haklı bir gerekçeleri var mı? Biz iki devlet, bir milletiz. Maalesef bu yapılan iki devlet bir millet tezine uymuyor. En azından bir haklı gerekçeleri olması lazım. Pandemi diyorlar pandemi hiçbir yerde yok. Biran önce bu konuya çözüm getirilmesini istiyoruz. Tüm siyasilerimizin hassasiyetini, girişimlerini bekliyoruz. 2008 ile 2010 ve 2012 yılları arasından bizim Nahcivan ile yaptığımız bavul ticareti dediğimiz gayri resmi ticaretin boyutu yıllık 50 milyon dolardı. Iğdır’daki küçük esnafımız ve ihracatçımız bu durumdan muzdarip biran önce çözülmesini istiyoruz.”dedi.