Başkan Kamil Arslan Yapmış olduğu açıklamada, “Dünya Küreselleşme süreci içerisinde, ucuz işgücü ve hammadde arayışı sahip oldukları maliyet potansiyelini giderek yitiren ve teknoloji üretme yarışında ülkeler arası küresel rekabette yeni ve farklı çıkış noktaları aramaya yönlendirmektedir. Aynı küreselleşme süreci, farklı istekler sonucunda ortaya çıkan değişimler ile bu ülkelere aradıkları çözüm önerileri sunmaktadır. Talep ve çözüm beraberinde işaretleme sürecini getirmiştir. Kopyalanmanın önüne geçebilme ve şehrin onunla özdeşleşmesini isteme gibi benzeri birçok neden bu süreci tetiklemiştir. Neticede Türkiye’de ilk coğrafi işaret uygulaması, 1995 yılında yürürlüğe giren ‘555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ ile başlamış ve tescil yetkisi bugünkü adıyla Türk Patent ve Marka Kurumuyla başlamıştır.Coğrafi işaretlemenin temel hedefi, bir ürünün nerede yetiştiğini ya da üretildiğini belirtmek değil ürünün yetiştiği bölgeden ötürü ayırt edici bir özelliğine sahip olduğunu tanımlayabilmektir. Bu nedenle ‘Türkiye’de üretilmiştir’ ibaresinden farklılık göstermektedir. Kısacası; coğrafi işaretleme ile temel hedef tüketicilere verilmesi istenen mesaj ürünün menşei itibariyle kazandığı ayırt edici bir özelliğe ya da öneme sahip olmasıdır. Bu farklılıklar tat, şekil, renk gibi duyusal ve soyut özellikler olabilir ya da ürünün tarihi, kültürü ya da gelenekselliğinden dolayı geçmiş duyguları canlandıran bazı özellikler olabilir. Bu amaçla çıktığımız yolda bugün Omaç aşı Bozbaş yemeği ve Iğdır Miskali Beyaz Üzümü ile Coğrafi işaretli ürün sayımız 5 ‘ yükselmiştir. Iğdır ili olarak ilimizde 2020 yılında sadece Iğdır Tas Köfte Yemeği ve Iğdır Kayısısının coğrafi işareti tescili bulunmakta idi . Bu iki ürünün coğrafi tescil markası odamız tarafından kazandırılmıştı.Coğrafi işaret bizim işimiz diyerek çıktığımız yolda ;Odamızın girişimleri ile 2019 yıılında Iğdır Beyaz Üzümü 2020 yılında Bozbaş ve Omaç aşı başvurularımız Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan Coğrafi İşaret Başvurusu sonrası gerekli prosedürler, araştırma ve ilan vb. aşamalar tamamlandıktan sonra tescil işlemlerimiz tamamlanmıştır .Bugün itibari ile ilimizin Coğrafi işaretli ürün sayısı beşe yükselmiştir 2018 yılında .Iğdır Kayısısı ve 2021 yılında İğdir Miskali Beyaz Üzümü için vermiş oldukları destekler den dolayı Iğdır Üniversitesi rektörü Prof.M.Hakkı Alma ‘ya ve değerli hocalarımız Doç .Dr Peral Eyduran ,Doç.Dr.Mücahit Pehluvan ‘a ve Yine odamız tarafından tescili yapılan 2020 yılında SERKA destekli hazırladığımız Coğrafi İşaret strateji Raporuda dahil olmak üzere Iğdır kayısısı ,Iğdır Miskali Üzümü ,Iğdır taş Köfte,Iğdır Bozbaş yemeği ,Iğdır Omaç aşı yemeklerinin tescilinde etkin olarak çalışan odamız genel sekreteri Gökçen Turan ‘ teşekkür ediyorum . Coğrafi işaretin türü “Mahreç İşaretidir. Mahreç işareti: Ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az biri sınırları belirlenmiş coğrafi alanda gerçekleşmek zorunda ise yahut ürünle yöre arasındaki bağ sadece ürünün yöre ile özdeşleşmesi veya ürünün ünü ise, bu durumdaki coğrafi işaretlere “mahreç işareti” denir. Iğdır Ticaret ve sanayi odası tarafından Coğrafi İşaret Tescili yapılan 5.ürünümüz Omaç aşı olmuştur. Bu bağlamda ilimizin Marka değerlerinin artırılması yönünde yapacağımıza çalışmalara devam edceğimizi belirtir Coğrafi işaretli ürün sayımızın artmasını temenni ediyorum” dedi. IĞDIR ‘ımıza hayırlı olsun.BeğenYorum Yap
Iğdır Heyetinden Nahçıvan Türk Başkonsolosluğuna Ziyaret…
Iğdır Vali Yardımcısı Akın Oruç ve Odamız Yönetim kurulu Başkanı Kamil Arslan’ın başkanlığındaki heyet, Nahçıvan Türk Başkonsolosu Asip Kaya’yı makamında...