01.11.2017 tarihinde ve C2017/170 başvuru numarası ile IĞDIR TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANLIĞI tarafından başvurusu menşe adı olarak yapılan “IĞDIR KAYISISI”, 17.09.2018 tarihinde tescil edilerek koruma altına alınmıştır
Tarih; 2018.09.24
Iğdır Ticaret ve Sanayi odası Yönetim kurulu Başkanı Sayın Kamil Arslan yapmış olduğu açıklamada ;
24/02/2016 Tarih 152 sayılı yönetim kurulu kararı ile çalışmalarına başladığımız Iğdır Kayısısı ile ilgili olarak İngilizce Türkçe analiz raporları TUBİTAK laboratuvar raporlarının hazırlanması dahil logo tasarım çalışmalarının bile odamız tarafından yapıldığı her platformda tanıtımı yapılan ve yöresel ürünler fuarı olan YÖREX ‘de dahil olmak üzere Iğdır Kayısısı ve diğer birçok yerel zenginliklerimiz ile ilgili farkındalık çalışmaları tüm Türkiye’de yapılmıştır. ilimize ait menşe olarak il tescillenen ürün olan IĞDIR KAYISISI’nın tescilinin yapılmış olması İlimiz ve Odamız adına gururlandırıcıdır.
Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası'nın başvurusuyla tescillenen Iğdır kayısısı, Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi işaret ve geleneksel ürün bülteninde , Iğdır ve ilçeleriyle Kars Kağızman ilçesi üretim alanları olarak belirlendi. Yayvan taçlı fakat çok kuvvetli büyüyen ağaçlar meydana getiren Iğdır kayısısının en belirgin ayırt edici özelliği, sofralık olarak iri meyvelere sahip olması ve yeme kalitesinin yüksek olması. Iğdır kayısı üretim alanlarında hakim çeşit şalaktır. Teberze ve ordubat gibi diğer yerel çeşitler meyve tutumunun artması için tozlayıcı çeşit olarak kullanılmaktadır. Hasat genellikle haziran ayı sonu ile temmuz ayı ortalarına kadar devam etmektedir. Denmektedir.
Arslan Iğdır Kayısının tescil edilmesinin ardından Sanayi kayısısı dikiminin yaygınlaştırılarak Iğdır kayısısının hakkettiği yerde olmasına yönelik çalışmalara hız vereceklerini belirtti.Iğdır kayısısı artık ilimizde bir sektör haline gelmeli ve kayısı ile ilgili sanayi tesisleri kurulmalıdır. Dedi.
Coğrafi işaretlemeyi çok önemsediklerini ifade eden Arslan 2017 yılında Iğdır İli ile özdeşleşen Iğdır Kayısısı’nın coğrafi işareti başvurularını gerçekleştirdiklerini ve 17/09/2018 tarihinde tescil edilerek İlimizin bir ilkine daha öncülük etmenin haklı gururunu yaşadıklarını belirtti..Önümüzdeki günlerde heyet halinde Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret Daire Başkanı Sayın Hakan Kızıltepe’nin elinden tescil belgesini almak üzere Ankara’ya gideceklerini belirten Arslan aynı zamanda Iğdır Kayısısı’nın Coğrafi İşaret başvuru dosyasının hazırlanmasında emeği geçen Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve Özener Patent’e yapmış oldukları çalışmalardan dolayı , Iğdır Kayısısı farkındalığı ve ilimizin Marka Şehir olmasına yönelik odamızın projesi olan MARKA ŞEHİR IĞDIR projesi kapsamında IĞDIR KAYISISI Totemlerinde vermiş oldukları destekten dolayı Iğdır Belediyesine Teşekkür ederim dedi. Coğrafi işaretin bir amaçtan daha ziyade bir araç olduğunun altını çizen Arslan, Iğdır için potansiyel diğer ürünler için de çalışmalar yapacaklarını vurguladı ve son olarak da coğrafi işaretlerin logo tasarımları ile bir marka değer zinciri olduklarını ifade etti